İHKİB protokol okulları mezuniyet sevinci yaşadı
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, “Hazır giyimde 40 milyar dolarlık ihracat hedefine ancak eğitimli ve nitelikli iş gücü ile ulaşabiliriz” dedi. terimini kullandı.
İHKİB’den yapılan açıklamaya göre, mesleki eğitimde devlet-özel sektör işbirliğinin en başarılı örnekleri arasında gösterilen İHKİB protokol okullarında mezuniyet sevinci yaşandı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı ve İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe’nin de katıldığı törenle eğitimlerini tamamlayarak mezun olmaya hak kazanan 467 öğrenciye diplomaları verildi.
Törende konuşma yapan Gültepe, yaptığı açıklamada, katma değerli üretim ve ihracat için eğitimli, donanımlı ve nitelikli iş gücünün önemli olduğunu belirtti.
İHKİB’in 2022’de 21,2 milyar dolar olan hazır giyim ve konfeksiyon ihracatını orta vadede 40 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini hatırlatan Gültepe, şunları kaydetti:
“40 milyar dolarlık hazır giyim ihracatı hedefine ancak eğitimli ve nitelikli iş gücü ile ulaşabiliriz. Hedefimize ulaşabilmek için tasarlanmış, markalaşmış, yenilikçi ve sürdürülebilir üretim kapasitemizi arttırmalıyız. Bütün bunları başarabiliriz. yetişmiş insan gücüyle… İHKİB olarak bu gerçek hamleyle yıllardır eğitime yatırım yapıyoruz.Milli Eğitim Bakanlığı ile mesleki eğitim işbirliğimiz 1997 yılında başladı.2016 yılında iş birliğimizi 5 liseyi kapsayacak şekilde genişlettik. sektörümüzün nitelikli iş gücü ihtiyacının birinci önceliği olan okullarımızdan 9.000’den fazla mezun verdik.Bugün 467 öğrencimiz ortaokul mezunu.Mesleki eğitim konusunda farkındalık yaratmak, öğrencilerin kişisel ve mesleki gelişimlerine katkıda bulunmak, yaratıcı fikirlerini hayata geçirmek için pandemi nedeniyle düzenlediğimiz Moda Tasarım Teknolojileri Yaratıcılık Yarışını bu yıl tüm Türkiye’ye yayıyoruz. Bini aşkın öğrenci katılacak.
Mustafa Gültepe, sadece mesleki eğitime değil, akademik düzeyde eğitime de katkı sağladıklarını ifade etti.
Gültepe, “Tercih Ettiğim Dokuma Mühendisliği Projesi” ile tekstil mühendisliğine yeni bir itibar kazandırdıklarını belirterek, eğitime uçtan uca 360 derece her aşamada katkı sağladıklarını belirtti.
“İnsana yatırıma her zaman değer veriyoruz”
İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Güven Karaca, eğitime verilen desteğin geleceğe yatırım olduğunu vurguladı.
Karaca, “Son teknoloji fabrikayı kurup içine en iyi makineleri koyabiliriz. Ancak yetişmiş iş gücümüz olmazsa istediğimiz verimi alamayız. O yüzden hep biz yapıyoruz. insana değer yatırımı.” ifadelerini kullandı.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ömer Avcı, hazır giyimin özellikle meslek liseleri bağlamında eğitim, üretim ve istihdam ilişkilerinin tam merkezinde yer aldığını kaydetti.
Hazır giyimin aynı zamanda entelektüel ve kültürel kapasitelerin kullanıldığı yaratıcı bir alan olduğunu belirten Avcı, “Dolayısıyla küresel rekabet gücüne sahip firmalar aracılığıyla katma maliyetli kumaş üretimi, Türkiye’nin sanayileşmesindeki en değerli adımlardan biridir. Bunun çok iyi anlaşılması gerektiğini düşünüyorum.” açıklama yaptı.
İHKİB Eğitim Çalışma Grubu Başkanı İlker Karataş, protokol okullarına gösterilen ilginin sektörün ne kadar iyi durumda olduğunu gösterdiğini belirterek, “Emeklerimiz karşılıksız kalmıyor. ülkemizin gelişmeye en açık kısmı, geleceğe olan güvenimizi tazeliyor.” değerlendirmesini yaptı.
Açılış konuşmalarının ardından İHKİB Avcılar Mesleki Teknik Anadolu Lisesi (MTAL), İHKİB Kağıthane MTAL, İHKİB Yenibosna MTAL, Nişantaşı Rüştü Uzel MTAL, Küçükçekmece Nahit Menteşe MTAL ve İDMİB MTAL mezunlarına ödülleri ve diplomaları verildi.