Altılı Masa Anayasa Önerisini Açıklıyor.
Altılı Masa’nın Ankara’da düzenlediği “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği Önerisi” toplantısında konuşan CHP Genel Lider Yardımcısı Muharrem Erkek, tekliflerinin 9 başlık ve 84 unsurdan oluştuğunu belirterek, “12 Eylül darbe hukukunun yarattığı güçsüz bir parlamenter sistemi değil güçlendirilmiş bir parlamenter sistem öneriyoruz. Önerimiz ile mevcut tek adam sistemini sona erdirmeyi, hukuk devleti ve kuvvetler ayrılığı esasına dayanan ve güven veren yeni bir sisteme geçmeyi taahhüt ediyoruz” dedi.
Altılı Masa, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği Önerisi’ni bugün Ankara’da düzenlediği toplantıda kamuoyuna açıkladı. “Şimdi demokrasi zamanı” sloganıyla düzenlenen toplantıya; CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, YETERLİ Parti Genel Lideri Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Lideri Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Lideri Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Lideri Ahmet Davutoğlu ve Demokrat Parti Genel Lideri Gültekin Uysal katıldı.
“BİR KİŞİNİN YANLIŞLARINI HEPİMİZ ÇEKEMEYİZ”
Altı önderin salona bir arada giriş yaptığı toplantı, sinevizyon gösterimi ile başladı. “Biz Türkiye’yiz bugünlere kolay gelmedik. Biz iyi biliriz, iktidar ayrıdır” sözlerinin yer aldığı gösterimde; Türkiye haritası üzerine şurası bir koltuk gösterildiği anda “Bir kişinin yanlışlarını hepimiz çekemeyiz” denildi. Sinevizyonda, “Şimdi ortak akıl, yanlışları düzeltme zamanı” vurgusu yapıldı.
Toplantıda yeni anayasa teklifine ait partilerin hukuk işlerinden sorumlu genel lider yardımcıları konuştu. CHP Genel Lider Yardımcısı Muharrem Erkek, 28 Şubat 2022 tarihinde yeniden tıpkı salonda Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni’nin imzalandığını anımsatarak, şunları söyledi:
“Cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandırmak, adaleti tesis etmek, farklılıklarımızı zenginlik kabul ederek bir ortada özgürce yaşamak, toplumsal barışı ve huzuru sağlamak, tüm vatandaşların insan onuruna yaraşır bir hayat sürmesini teminat altına almak, çoğulcu demokratik bir Türkiye inşa etmek ve gelecek jenerasyonlara bu pahaları emanet etmek için bugün tarihi bir adım daha atıyoruz. 28 Şubat tarihli mutabakat metnimizi temel alan anayasa değişikliği teklifimizi bugün taktirlerinize sunuyoruz.
Yasama, yürütme ve yargı, temel hak ve özgürlükler, kamu idaresi başlıkları altında belirlediğimiz unsurları 84 husus ve 9 başlıkta yaptığımız değişiklikle anayasal garantiye kavuşturmayı hedefliyoruz. Bu teklifimiz bir toplumsal mukavele taslağıdır. Bu niteliğine uygun olarak anayasa değişiklik teklifimizi, demokrasinin asli vazifesi olan çoğulculuk ve uzlaşma prensipleri doğrultusunda toplumun tüm kesitleri ile müzakere ettikten sonra seçimlerin çabucak akabinde TBMM’ye sunacağız.
“HER ALANDA ÇOK YÖNLÜ KRİZ HALİ”
Bugün Cumhuriyet tarihimizin en derin krizini yaşıyoruz. İktisattan adalete, eğitimden sıhhate, özgürlükten güvenliğe, akla gelen her alanda yaşanan bu çok istikametli kriz halinin en değerli sebebi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ismi altındaki keyfilik, kural tanımazlık, liyakatsizlik ve yozlaşmadır. Sorun sistemdedir, sistem ile iktisadın direkt kontaklı olduğunu biliyoruz. Örneğin bu ucube sistemde Merkez Bankası’nın bağımsız olamayacağını biliyoruz. Sistem ile adaletin direkt ilişkili olduğunu biliyoruz. Bu ucube sistemde yargının bağımsız olamayacağını biliyoruz. Bu sistemde mahkemede adaletin, gelir dağılımında adaletin, toplumsal adaletin, fırsat adaletinin olamayacağını, adaletin olmadığı yerde de memnunluk olmayacağını biliyoruz. Bu ucube sistemde üniversitelerin özgür olamayacağını, gençlerin geleceğe itimatla bakamayacağını biliyoruz. ve bizler bu sistemden ülkemizi kurtarmak için birlikte çalışıyoruz. Birebir vakitte geçmişin dar kalıplarını da reddediyoruz.
“12 EYLÜL DARBE HUKUKUNUN YARATTIĞI PARLAMENTER SİSTEM DEĞİL”
12 Eylül darbe hukukunun yarattığı güçsüz bir parlamenter sistemi değil güçlendirilmiş bir parlamenter sistem öneriyoruz. Teklifimiz ile mevcut tek adam sistemini sona erdirmeyi, hukuk devleti ve kuvvetler ayrılığı aslına dayanan ve inanç veren yeni bir sisteme geçmeyi taahhüt ediyoruz. Teklifimiz ile anayasal tertibin temeline insan onurunu koyuyoruz. İnsan onuru dokunulmazdır, anayasal tertibin temeli olmalıdır. Devlet insan onuruna hürmet göstermek ve onu korumakla yükümlüdür.
“TBMM’Yİ AĞIR VESAYETTEN KURTARACAĞIZ”
Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ile TBMM’yi bugün yaşadığı ağır vesayetten kurtaracağız. Kurtuluşu ve kuruluşu gerçekleştiren Gazi Meclis’i hak ettiği saygın ve güçlü pozisyonuna kesinlikle getireceğiz. Yargıyı vesayetten kurtaracağız, yargının üzerindeki siyasi tahakküme son vereceğiz. Yargının kurucu ögesi olan savunmayı ve baroları birinci defa anayasal garantiye kavuşturacağız. Yerelde demokrasiyi tesis edeceğiz. Seçilmiş mahallî yöneticilerin yargı kararı olmadan vazifelerinden uzaklaştırılmalarına son vereceğiz. Basını, sivil toplum örgütlerini, düzenleyici ve denetleyici kurumları vesayetten kurtaracağız. Cumhuriyetimiz ikinci yüzyılına adım atarken bu topraklara eşitliği, özgürlüğü ve adaleti daima birlikte getireceğiz.
“İŞ, AŞ VE EKMEK DEMEKTİR”
Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem, aş, iş ve ekmek demektir. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem yolsuzluğun, yoksulluğun ve israfın sona ermesi demektir. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem bağımsız ve tarafsız yargının, tabir ve basın özgürlüğünün, can ve mal güvenliğinin önündeki tüm pürüzlerin kaldırılması demektir. Kimsenin ötekileştirilmediği, başta gençler olmak üzere bu ülkeye dair kelamı olan herkesin özgürce konuşabildiği, eleştirebildiği, yaşayabildiği bir periyodun başlangıcı demektir. İşte bu nedenlerle ülkemizin önemli bir anayasa değişikliği ve gerçek bir ıslahata muhtaçlığı vardır. Demokratik bir anayasanın omuzlarında yükselecek olan Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Türkiye’nin temel sorunlarına çözümün reçetesi olacaktır.
“ALTILI MASANIN ORTAK CUMHURBAŞKANI ADAYI 13’ÜNCÜ CUMHURBAŞKANI OLACAK”
Bizler inanıyoruz ki önümüzdeki birinci seçimde otoriter bir sistemden yana olanlar değil, demokrasiden yana olanlar kazanacak. Altılı Masa’nın ortak cumhurbaşkanı adayı Türkiye’nin 13’üncü Cumhurbaşkanı olacaktır. Bizler yeni bir yönetim anlayışı, yeni bir siyaset kültürü ile, liyakatli kadrolarla, istişare ile yarının Türkiye’sini daima birlikte inşa edeceğiz. Demokratik hukuk devleti için Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi temel alan anayasa değişikliği teklifimiz önümüzdeki devirde ülkemize ve milletimize güzel olsun. Bu yeni bir başlangıç ve yeni bir inşadır.”